Özgüveni Yüksek İnsanların Beş Özelliği

Hayatımızın her halanında hepimiz özvgüvenli birey olmayı istemiştir sanırım. Ben de bu özellikleri barındıramasam da okuduğumda "evet aslında yapılabilecek basit şeyler bunlar" dediğim şeyler olmuştur. Okuduğunuz da sizde hak vereceksiniz.

Özgüveni Yüksek İnsanların Beş Özelliği

Özgüven, kişinin kendine yönelik değerlendirmeleri ile ilişkili bir kavramdır. Kişinin içsel  dünyasına dönük kişisel görüşleri, özgüvenin derecesi hakkında bizlere bilgi vermektedir.

Özgüveni yüksek olan insanlar nasıl anlaşılır?


Özgüveni yüksek insanlar kendileriyle barışıktır
Zaman zaman çok iyi hayat standartları ile yaşıyor olmasa dahi, kendine yönelik algılarında olumlu özellikleri ön plana çıkartan insanlarla karşılaşırız. Bu durum, bireyin kendisini tüm olumlu ve olumsuz özellikleriyle bir arada düşünmesi ve her tür özelliğini kabullenmesinden kaynaklanır. Özgüveni yüksek bireyler, kendileriyle ve çevreleriyle barışık yaşar ve çoğunlukla hayat dolu olarak tabir edilirler. Özgüveni yüksek bireylerin bu özellikleri, insan ilişkilerinde de kendini gösterir ve doyum verici  arkadaş ilişkilerini rahatlıkla kurabilirler.

Özgüveni yüksek birey sorumluluk alır

Özgüveni yüksek insanların en karakteristik özellikleri arasında sorumluluk sahibi olmaları gelir.Özgüveni yüksek birey, kendine ve ailesine karşı sorumluluklarını ihmal etmez, işlerini ertelemez, hayatını prensipleri doğrultusunda planlı ve programlı yaşar.


Özgüveni yüksek insanlar dış görünümüne önem verir
Özgüveni yüksek bireyler, kişisel hijyen ve sağlık konularına önem verirler. Kendileri hakkındaki olumlu algıları vardır ve bu sebeple kendilerine saygı duyar, bedenlerine iyi bakarlar. Dış görünümlerini önemser ayrıca dik durarak, kendinden emin bir duruş pozisyonunda yürürler. Toplantılarda, ikili ilişkilerde iletişim kurarken genellikle kendinden emin tavırlar sergiler, bir ortama girildiğinde görünümleri ile dikkat çekerler.

Özgüveni yüksek insanların bahaneleri yoktur

Özgüven sahibi bireyler neyi başarıp neyi başaramayacaklarının farkındadırlar. Altından kalkamayacakları işin başına geçmez, başına geçtikleri işi ise mutlaka bir prensip dahilinde sonlandırmaya çalışırlar. Ayrıca bahaneler üretmezler ve özgüven sahibi bireyler hayattan sürekli şikayet etmez, bir işe başlamak için sürekli biçimde engellerden bahsetmezler.

Özgüveni yüksek insanlar hayır demeyi bilirler

Özgüveni yüksek bireyler, koşullarına uygun olmayan, dünya görüşleri ile çelişebilecekleri durumlara ‘hayır’ tepkisini çok rahat koyarlar.  Onların bir gruba dahil olma gibi bir problemleri olmadığından reddedilme korkusu yaşamazlar. Genellikle de aykırı gruplarda dahi kendilerini kabul ettirirler. Özgüveni yüksek insanların amacı, grup normlarına uymak değil, kendi bireysel özellikleri ile kabul edildiği bir gruba ait olabilmektir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sayfalar

Popüler Yayınlar