Hayata bir farkındalık

Hayatın işleyişi hatta ciğerlere dolan her nefes, kişi adına ilgili ya da ilgisiz bir felsefe üzeredir. Herkesin sürekli olarak gerçekleştirdiği tutum ve kararlar vardır.
Zamanla değişebilen bu fiiller, insanın karakterini ve yaşama biçimini ortaya koyar. Mutsuz olmanın tek nedeni sürekli olarak gerçekleştirilen tutum ve kararların insan üzerindeki birer tepkimeleridir. Bu açıdan düşünüldüğünde farkındalık, yaşama biçimini önemli ölçüde etkiliyor. Doğrusunun ya da yanlışının farkında olan bir birey daha iyisini yapmaya potansiyel kazanmış, mutsuzluk sınırlarını aşmış etkin bir karakterdir. Etkisizlik, genel olarak insanların farkındalık felsefesinden geri kalmaları sonuca meydana gelen bir sıkıntıdır. Etki ötesine geçmek ve daha iyisini başarmak için elinde olanı ve geçmişte elinde olmuş olanı iyi bilmek ve süzmek gerekir.


Kişi iyi ya da kötü hangi konumda olursa olsun, konumunun farkına vardığında bir adım öteye gitmiş olur. Ayrıca farkındasızlık kişiyi karanlıkta yürümeye sevk ederken, olduğundan emin ve kendinin farkında olmak kişinin önünü ve ardını aydınlatmasına, olası sorunları fark edip çözüme yaklaştırmasına yardımcı olur. İnsanların nitelikleri de yine farkındalıkla ilgilidir. Bir fakir fakirliğini fark etmeden zengin olamaz ya da bir zengin kendini başka bir zenginden aşağı görmek yerine bir fakirden üstün görürse sonunda elbette fakirlik vardır. Farkındalığın derinliği sonsuzdur. Başarı için derinliğin sonuna ulaşmak gerekmez. Derinliğe atlamak bile başarıdan nasiplenmeye denktir. Başarı ve mutluluğa giden birden fazla yol vardır ancak bu yollardan gidebilmemiz için öncelikle bir farkındalığa ihtiyacımız vardır. Başarısız olduğumuzu ve başarılı olabileceğimizi fark ettiğimizde önümüz aydınlık olur. Bastığımız ya da basacağımız çukurları fark edip önlem alabiliriz. Sadece ne olduğumuzu ve ne olabileceğimizi kestirip bir farkındalık yaratmaya ihtiyacımız vardır.


Her düşüncenin bir derinliği vardır. Her düşünce derinliği birer farkındalıktır. Düşünmeye ve derine inmeye her zaman vakit ayrılmalıdır. Etrafımızdan aldığımız bilgileri ya da öneri veya tavsiyeleri kendi düşünsel süzgecimizden geçirmeye başladığımız zaman farkında olmaya başlarız. Ölüm çok önemli bir düşünsel malzemedir. Düşünmeye başlamak içinde oldukça ciddi ve yeterli bir başlık olacaktır. Her an ölebileceğini bilmek farkındalığın önemli bir basamağıdır. Her an ölmek üzere olduğumuz farkındalığını oluşturabilmek hayatı normal akışının da üzerinde sağlam ve somut adımlarla emince yürümeye denktir.  Farkındalığın daha ilerisinde ise hainliği doğal karşılamak var. Farkında olmayınca aslında ne kadar da zor öyle değil mi? Kim hainliğe uğramak ister? Düşünüp te yapmakta karar kıldığınız veya daha da ilerletip alışkanlık haline getirdiğiniz tutumlarınızın yanlış olduğunu fark edip bu tutum ve davranışlardan uzak durmaya başlamak en azından çalışmak duyularınızın size birer ihanetidir. Artık ihanetin eşiniz ya da arkadaşınız tarafından beklemediğiniz yönde gelişen tepkilerden ibaret olmadığını bilmeniz ve bu kavrama karşı bu kadar küs bir tutum sergilememeniz oldukça hoş. Sanırım benden daha fazla farkındasınız! Enerjiyi yakalamak tamamen farkındalıkla bağlantılıdır. Eğer çekim yasasından faydalanmak istiyorsanız, kavramlarla barışık olmalı ve sizin lehinize olabilecek getirilerini irdelemelisiniz. Bu açıdan farkındalık, yürüyen merdiven gibidir. Siz bir şekilde az da olsa farkındalık yaratabilirseniz mutlaka işinize yarayacak bir şeyleri kendinize çekersiniz. Bu sayede merdivene ilk adımı atıp hiç yürümeden üst kata ulaşmayı deneyebilir ya da aceleci davranıp basamakları yorularak ta olsa hızlıca yürüyerek çıkmayı deneyebilirsiniz. Farkındalıkla ilgili söyleyebileceğim son ve en önemli diye niteleyebileceğim uyarı mahiyetinde bir öneri bildirmek istiyorum. Farkında olabileceğimiz durum, varlık, enerji, bilgi ya da daha başka kavramları düşünmekten geri durmamalı ancak farkındalığın kendisini hiç düşünmememiz gerektiğini tavsiye ediyorum. Çünkü herhangi konuda ne kadar farkında olursak olalım mutlaka bir sınırı olacaktır. Ancak farkındalık uçsuz ve bucaksızdır. Farkında olmaya çalışmak yerine farkındalığı irdelersek içinden çıkamayız çünkü bizimde sınırlı olduğumuzu bilin. Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sayfalar

Popüler Yayınlar