Akıl Oyunlarının Öğrenci İçin Önemi

Akıl Oyunlarının Öğrenci İçin Önemi


Günümüz eğitim modelleri incelendiğinde öğrenci merkezli eğitim modellerinin öğrenci açısından daha faydalı olduğu uzman tarafından benimsenmiştir. Eğitimde başarı herkes tarafından arzuyla istenen bir sonuçtur. Hiç kuşku yok ki her veli ,öğrencisinin başarılı olmasını ister . Bunu gerçekleştirmek için de öğrencisini dershane, etüt merkezlerine veya özel ders bürolarına gönderir. Sonuçta bu istekler, etkinlikler çok beklenen başarıyı getirmek için yetersiz kalabilir. İşte burada öğrenciyi anlayan, ona yol gösteren bir danışman devreye girmeli.

Bahsedilen danışman akıl oyunları olabilir. Çünkü bir sporcuyu düşünün bir antrenörde kayda değer bir başarısı yokken başka bir antrenörde başarıdan başarıya koşabilir. Bütün mesele çocuğun ilgi, yetenek, hobi, fobi, motivasyonunu doğru tespit etmekten geçer. Tabi ki başarıya giden birçok yol vardır. Biz bu yollardan sadece biri hakkında bilgiler sunacağız.

Velilerimiz , aşağıdaki durumları değerlendirirken benim çocuğumda da böyle bir durum var,diyorlarsa o zaman beni dikkatlice dinlemelerini tavsiye ederim.
Çocuğumu ders çalıştırmak için akla karayı seçiyorum.
Çocuğum internetin karşısından ayrılmak istemiyor.
Okul ile ilgili hiçbir bilgiyi paylaşmıyor.
Dikkati hemen dağılıyor.
Okuduğunu unutuyor.
Okuduğunu anlatamıyor.
Zihinsel işlemleri yaparken zorlanıyor
Ezber yeteneği çok zayıf.
Anlatırken gelişmeden başlayıp araya giriş bölümünü sokup sonuca bağlıyor.
Bizi çok eleştiriyor.



Bunun gibi daha birçok unsur sayabiliriz. Akıl oyunlarının çocuk üzerindeki etkisini anlatmaya bebeklikten başlarsak; çocuğumuzu eğlendirmek için oyunlar oynamışızdır. Bu oyunlarda çocuk daha isteklidir; çünkü keyif verir. Demek ki keyif veren etkinlikler çocuğu olumlu etkiliyor.

Akıl oyunları çocuğun basit oyunlardan kuramsal oyunlara doğru yönelmesini sağlayacaktır. Bu da kolayı herkes yapar, zoru yap da görelim güdüsünü devreye sokar. Ayrıca oyunlardaki stratejiler, taktikler onu bilişsel açıdan geliştirir. Yani ders çalışmazsan oyunda yenilirsin kozunu kullanarak onu çalışmaya itebiliriz.

Avrupa’da öğretilecekler dikkat çekici duruma getirilerek uygulanıyor. Teorikten çok uygulama esasına dayanır. Onların uyguladığı bu sistemi biz birkaç senedir uygulamaya başladık. Meyvelerini de almaya başladık. MEB akılcı bir uygulamayla zeka vay akıl oyunlarını seçmeli ders yaptı. Çoğu kamu okulu ve özel okullar akıl oyunları sınıfı oluşturdu. Böylelikle öğrencilerin zevkli okul kavramı yerleşmeye başladı.

Akıl oyunlarıyla öğrenciler kendini tanımaya başladı. Eksikliklerinin farkında oldular. Örneğin ezber problemi olan çocuklara hafıza kartlarıyla beynini geliştirme fırsatı sunuldu. Dersleri oyunlaştıran öğretmenlerimiz,öğrencilerini kendilerine bağladılar. Derslerine ayrı bir hava kattılar. Türkçe öğretmenlerimiz resfebe oyunuyla dikkati güçlendirmeyi ve odaklanma sürelerini uzattılar.

Size tavsiyem sosyal paylaşım sitelerinden birisini tıklamaları ve akıl oyunları videolarını izlemeleridir. Göreceksiniz sizin de hoşunuza gidecektir. Saygılarımızla…!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sayfalar

Popüler Yayınlar