Uyku Vaktinde Çocuklara Söylenmesi Gereken 5 Önemli Şey


Doktor Justin Coulson'un hazırladığı çalışmaya göre her yatma vaktinden önce söylenen 5 cümle, yatma vakitlerini kolaylaştırıyor ve ebeveyn ile çocuk arasındaki ilişkiyi pozitif yönde kuvvetlendiriyor...



Yatma vakti geldiğinde evinizde bir kaos ortamı oluşuyor mu? Çocuklarınız yatağa gitmek istemiyor ya da söylediklerinizi dinlemiyor mu? Ve tüm bunlar sizin için oldukça yorucu bir süreci beraberinde mi getiriyor?

Her yatma vaktinde ebeveyn ve çocuk arasında problemler yaşanabilir. Bu durum çocuk ve ebeveyn arasındaki ilişkiyi yıpratabilir, yatma vakitler çocuk için kabus haline dönüşebilir ve içinden çıkmaz bir hal alabilir. Tüm bunlara son vermek ebeveynlerin elindedir. Doktor Justin Coulson'un hazırladığı çalışmaya göre her yatma vaktinden önce söylenen 5 cümle, yatma vakitlerini kolaylaştırıyor ve ebeveyn ile çocuk arasındaki ilişkiyi pozitif yönde kuvvetlendiriyor.

Aslında öncelik olarak çocuklara bir birey gibi yaklaşıp gün içerisinde onların da yaşayabilecekleri sıkıntıları göz önüne almak gerektiğini belirten Dr. Coulson, ebeveynlerden rica ediyor: ''Sadece 15 dakika maillerinizi kontrol etmeyin, televizyona bakmayın veya bulaşıkları düşünmeyin. Cümlelerinize odaklanın; çocuğunuza ve onun yaptıklarına odaklanın.''

Öyleyse yatma vaktini sakinleştiren ve hatta güzelleştiren bu beş cümleye göz atalım:

1. Günün nasıl geçti?: Yetişkinler gün içerisinde yaşadıklarını biriyle paylaştıkça daha rahat hissederler. Birisi sordukça yaşananları, dertleri, sıkıntıları ya da mutlulukları paylaşmak iyi hissettirir. Zira bu durum çocuklar için de geçerlidir. Okulda yaşadıkları bir anıyı paylaşmak, onların sıkıntılarına ya da mutluluklarına ulaşmak hem ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirecektir hem de çocuğun daha huzurlu uyumasına yardımcı olacaktır.

2. Ne için sabırsızlanıyorsun?: Profesör Martin Seligman'ın The Optimistic Child kitabını referans olarak gösteren Dr. Coulson, kitaptan yola çıkarak çocukların gelecek görüşlerine değiniyor. Prof. Seligman'a göre umut ve iyimserlik (optimizm) depresyona karşı en güçlü caydırıcı kavramlar olmaktadır, ve çocuklara geleceği hakkında sorular sormak ve olumlu cevaplar almak çocukları depresyondan bir adım daha uzaklaştıracak ve gelecek için yeni olumlu cevapları da beraberinde getirecektir. Böylece daha mutlu ve sağlıklı bir uyku geçişine yardımcı olacaktır.

3. Konuşmak istediğin bir şey var mı?: Ebeveynler bu soruyu defalarca sormuş olabilir. Ancak aldıkları cevap tatmin edici olmayabilir. Şimdi ebeveyn olarak bunu bir de yatma vaktinde, yatmadan önce ya da yatakta sormanız gerekmekte. Bu süreçte çocuğu ile baş başa kalan ebeveyn, çocuğundan gelecek cevaplara da kulak kesilmeli zira çocuğunun hayatı ile ilgili kendisinden öğreneceği yeni tecrübeler, duygular, gelişim ve değişimler olacak. Ebeveyn ve çocuk arasında daha duygusal bir bağ kurulmasına yardımcı olan bu evre ile ilişki de güzel bir yol izleyebilecek.

4. Özür dilerim! Dr. Coulson özür dileme kısmına yaklaşımını evli eş ilişkisine benzetiyor. Eşlerin yatağa küs girmemesi gibi ebeveyn ve çocuk da yatağa küs girmemesi gerektiğini savunan Coulson, çocuk ile sağlam bir ilişki kurmanın ve bir takım soyut kavramların çocuk tarafından algılanmasının özür dileme ile olacağını savunuyor.

5. Seni seviyorum. ''Her gece mutlaka söyleyin''i savunuyor Dr. Coulson. Ve bunu yaparken çocuğu öpmeyi ve sarılmayı da unutmamak gerektiğini ekliyor. En güçlü cümlenin beşinci madde olduğunu belirten doktor, hem sağlam ve mutlu bir ilişkiye en önemli adım olacağını hem de daha huzurlu yatma vakitlerinin olacağını önemle vurguluyor.

Kendi çocuklarıyla geçirdiği zamanı da bu çalışmaya ekleyen Dr. Coulson, çocuklara söylenmesi gereken bu 5 madde ile yatma vakitlerinin artık daha keyifli olacağını ve çocuk ile ebeveyn arasındaki bağın zamanla çok daha kuvvetli, sağlam ve mutlu olacağını belirtiyor. Bu noktada işin büyük kısmı her zaman olduğu gibi ebeveynlere düşüyor. Sadece 5 cümle ile artık daha keyifli yatma vakitleri hem çocukları hem de ebeveynleri bekliyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sayfalar

Popüler Yayınlar