A
VİTAMİNİ: Karaciğer, havuç, yumurta, sarı yeşil sebzeler ve süt
ürünlerinde bulunan A vitamini mikroplara karşı koruyan ve bağışıklık sistemini
güçlendirmede önemli rol oynar.
C
VİTAMİNİ: Limon portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgillerde ve
domates, kivi ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Virüs saldırılarına karşı
korumayı sağlar.
D
VİTAMİNİ: Kemik gelişimi ve diş sağlığı için oldukça gereklidir. Kalsiyum
ve fosforun işlenmesinde önemli rol oynar. Yağlı balık, yumurta sarısı, peynir,
süt içinde bolca bulunur. Vücutta depolandığından aşırı tüketimi de toksik etki
yaratabilir.
E
VİTAMİNİ: Zeytinyağı, kuru meyveler, kepekli ürünler, havuç, kabak ve
deniz ürünlerinde bulunabilir. Bağışıklığı koruyan vitaminlerden biridir. Yaşlanmaya
karşı etkili ve hücre yenilenmesinde büyük rolü vardır. A vitaminlerinin
işlenmesini hızlandırır.
ÇİNKO:
Hücrelerin çoğalmasını ve saldırıya karşı savunmasını sağlayan çinko sağlıklı vücut
için gerekli mineraldir. Hayvansal gıdalar ve özellikle deniz ürünlerinden
zengin olarak bulunur.
BAKIR:
Enfeksiyon hastalıklarına karşı akyuvarların çoğalmasını sağlayarak korumaya çalışır.
BAKIRIN eksikliği bağışıklığı önemli ölçüde zedeler. Karaciğer, kuru meyve ve
çikolata bakır açasından zengin besinlerdir.
MANGANEZ:
Vücudun savunasını güçlendiren manganez, kepekli ürünlerde, kuru meyvelerde,
sebzelerde bolca bulunur.
DEMİR:
Büyüme ve ergenlik çağındakiler ile hamile kadınlar için çok faydalı bir
mineraldir. Demir; kırmızı et, yumurta ve kuru meyvelerde bol miktarda bulunur.
İlaç yerine her
zaman sebze, meyve tüketmeye çalışın.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder