Gelişimin 3 Önemli Adımı

1) Net ve Açık Bir Şekilde ODAKLAN
Ne olmak, ne yapmak istediğinize odaklanmalısınız, ne olmak istemediğinize değil.
Yapmak istediğim bir şey var ama;
Çok yaşlıyım, (bu yazıya bakın: http://hakanmenguc.org/119-yasindaki-tai-chi-ustasi-lu-zijian-ile-tanisin/ )
Çok kötü olaylar yaşadım bunları atlatamıyorum, (bu yazıya bakın:http://hakanmenguc.org/nazi-kampindan-kurtulan-108-yasindaki-alice-herzin-hikayesi/ )
Hastayım sağlık problemlerim var; ( bu yazıya bakın:http://hakanmenguc.org/mutlulugu-biz-mi-olusturuyoruz-yoksa/)
Umutsuzum, (bu yazıya bakın:http://hakanmenguc.org/madem_atesin_var_neduruyorsun_karanlikta/ )
Farklı açılardan bakamıyorum, (bu yazıya bakın: http://hakanmenguc.org/insanlarin-bakmadigi-yere-bakarsan-gormediklerini-gorursun/)
Bana koçluk yapacak birisi yok, (bu yazıya bakın: http://hakanmenguc.org/kendi-kendinize-koclukta-disney-metodu/)
Ben neler yaşadım bir bilsen, (o zaman bu yazıya bakın:http://hakanmenguc.org/anthony-robbinsten-harika-bir-konusma/ )
Çok fazla reddedildim, umudum kırıldı. Motivasyona ihtiyacım var, (Bunahttp://hakanmenguc.org/ac-olmalisiniz-les-brown/ ve buna bakınhttp://hakanmenguc.org/reddedilenler/)
İşe nereden başlayacağımı bilemiyorum, (bu yazıya mutlaka bakın:http://hakanmenguc.org/icinizdeki-3-yasindaki-cocugu-kucaklayin/ )
Ben şanssızım, (bu yazıyı okuyun: http://hakanmenguc.org/sansli-misiniz-degil-misiniz/)
Hayatımdaki bu kadar engelle nasıl başarabilirim, (bu yazıyı:http://hakanmenguc.org/hayatinizdaki-engeller-gercekten-engel-mi/ ve bu yazıyı okuyun:http://hakanmenguc.org/kanseri-yenen-ve-dunyanin-en-buyuk-bisikletcisi-olan-adam-lance-armstrong/)
Geçmişe takılıp kaldım, (bu yazıyı okuyun; http://hakanmenguc.org/gecmisin-en-guzel-yani-onun-artik-gecmis-olmasidir/)
Risk alamıyorum, (bu yazıyı okuyun: http://hakanmenguc.org/en-buyuk-risk-hic-risk-almamaktir/)
Şirketim var ama tavsiye verenim yok, (bu yazıyı okuyun:http://hakanmenguc.org/starbucks_calisan_partner_iliskileri/)
Ah ah kendim olamıyorum; (bu yazıya bakın:http://hakanmenguc.org/icinizdeki_mavi_kusun_cikmasina_izin_vermek/ )
Böyle bir dünyada nasıl odaklanayım, (bu yazıya bakın:http://hakanmenguc.org/evren-bolluk-icinde-farkettiniz-mi/)
Çok kötü şartlarda yaşayıp zengin olan bir Türk yok ki bana örnek olsun?, (o zaman bu yazıya bakın; http://hakanmenguc.org/huseyin-ozer-bir-ascinin-buyuk-azmi-buyuk-basarisi/)
Genlerimizde ne varsa onu yaşarız diyor bilim adamları, (Hangi bilim adamı diyor? bu bilimadamlarına da bakın: http://hakanmenguc.org/genlerimiz-kaderimiz-mi-yoksa-sadece-inanc-mi/)
Yukarıda sırlanan tüm bahaneler sizin istediğiniz şeye değil, istemediğini şeye odaklandığınızı gösteriyor. Neden istediğimiz şeye odaklanmalıyız?
Çünkü neye odaklanırsanız enerjiniz oraya gider, enerjiniz ise sizin harekete, eyleme geçme sebebinizdir.
Eğer şişmanlığınıza, parasızlığınıza, ailevi sorunlarınıza, olanaksızlıklarınıza odaklanırsanız, enerjiniz sizi daha çok düşürür ve canınız hiç bir şey yapmak istemez. Boşuna vakit kaybedersiniz.
Her zaman ulaşmak istediğiniz şeye odaklanmalısınız. Eğer odağınız kötü şeylere kayarsa bu yazıya geri dönüp bahanelerin yanında yazan yazıları okuyun/izleyin.
Odağınız tamamsa eğer, ikinci adıma geçelim.
2) Sonuç Almak İçin En İyi Araçları Kullanın
Eğer ulaşmak istediğiniz bir hedef varsa oraya ulaşabilmek için en iyi haritaya sahip olmalısınız. Doğuya bakıp gün batımını göremezsiniz. İstediğiniz kadar olmak istediğiniz şeye odaklanın eğer doğru haritaya sahip değilseniz yanlış yere gidersiniz ve istediğiniz yere ulaşamazsınız. ‘Harikayım, coşkuluyum, kendimi bomba gibi hissediyorum, peki niye istediğim olmuyor?’ çünkü yanlış yoldasın.
Muğla haritası ile Ankara’ya gidemezsin, ne kadar pozitif olursan ol.
Peki doğru haritayı bulmanın en kolay ve hızlı yolu nedir?
En kesin ve emin yolu o yollardan başarıyla geçmiş insanları modellemek. Başarılı insanların hayatlarını incelediğinizde mutlaka bir kaç rol modeli olduğunu görürsünüz.
Yohan Blake arkadaşı Usain Bolt’u modellemeye başladı ve bir önceki olimpiyata dahi katılmamışken, 2012 Londra olimpiyatlarında Usain Bolt’un ardından 100 metre’de ikinci oldu. Ki bizden olimpiyat tarihi boyunca kimsenin o seviyeye bile gelemediğini varsayarsak aradaki farkı biraz olsun anlayabiliriz.
Karate Dünya Şampiyonu olan Mustafa Alımcı’ya koçluk yaparken efsane olmuş Karateci Luca Valdesi’nin modellenmesi üzerinden çalışıyorduk.
Peki sizin işinizi yapan insanlar arasında en iyileri kim?
Borsacımısınız? Warren Buffet’ın kitabını okudunuz mu?
Emlak işinle mi uğraşıyorsunuz, O zaman Donald Trump’un tüm kitaplarını okuyun ve size uyanları alın uymayanları atın.
Küçük bir iş yeriniz mi var? Howard Schultz’un kitabını mutlaka okuyun.
vs. vs. örnekleri siz çoğaltabilirsiniz…
Rol modelinizi bulduysanız üçüncü adıma geçelim.
3) Seni Durduran Şeyleri Bul ve Onları Yolundan Kaldır.
Gerçekten olmak istediğiniz şeye odaklanıyorsunuz, mükemmel bir haritayada sahipsiniz ama bir şey sizi sürekli engelliyor. Bu nedir? Bu sizin iç çatışmalarınızdır ve geçmişten getirdiğiniz bazı kilitler.
‘Başarının %20′si mekanik %80′i psikolojiktir.’
İç çatışmalarınız yüzünden 2 ileri 1 geri gidiyorsunuz. İç çatışmaların olmasını sağlayan en büyük nedenlerden birisi de geçmişte yaşadığımız bilinçaltı kilitler. Bilinçaltımız doğru veya yanlışı hatırlamadığı için, kendini savunmak adına bir çok davranışı kaydeder ve siz pozitif olsanız da, çok çalışsanız da bazı şeyleri yapamazsınız, çünkü sizin en güçlü yanınız sizin oraya gitmenizi istemiyor. Yani ayağınızda pranga ile hedefinize koşmaya çalışıyorsunuz.
Bir önemli nokta da işinizi kötü yanları ile de sevmek ve doğuştan ya da çocukluktan yatkın olduğunuz işi yapmak. Aksi sizi çok yoracaktır ve çok zamanınızı alacaktır.
Einstein der ki, ‘Aslında herkes dahidir. Eğer bir balık ağaca çıkma yeteneği ile ölçülürse her zaman bir aptal olduğuna inanacaktır.’ 
Ben hepimizin doğuştan gelen güçlü yanlarımız olduğuna inanıyorum ve hayat her zaman bize o güçlü yanımızı kullanma konusunda mesajlar veriyor aslında, iyi bakarsak mutlaka göreceğiz.

İç çatışmalarınız başka olabilir? Hayattaki en büyük değeriniz dürüstlükse ve yaptığınız işin bazı yanlarının dürüst olmadığını düşünüyorsanız yine 1 adım ileri 2 adım geri gideceksinizdir.
Bu yüzden kendinize şu soruyu sorun;
1 adım ileri 2 adım geri gitmeme sebep olan ne?
Nelerden korkuyorum?
Değerlerim neler? İşim değerlerimle çatışıyor mu?

Bu yazıyı saklayın ve bir sorunla karşılaştığınızda tekrar bakın.
Mutlu ve Huzurlu Bir Yaşam Dileğiyle,
Hakan MENGÜÇ (5 Eylül 2012)


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sayfalar

Popüler Yayınlar